Lagningar

- Vi hjälper dig med dina tänder

Akut tandvård i Solna

En lagning kan man behöva göra om man t.ex. har ett hål i en tand som är orsakat av karies, eller om en gammal lagning alternativt tanden har gått sönder. Om man vill får man bedövning innan behandlingen inleds. Därefter tas all skadad tandsubstans bort. Det sker oftast genom borrning med det finns även andra sätt, bl.a. laser eller särskilda kemiska medel. Fyllningen består oftast av komposit, en sorts plastblandning, som först är mjuk och formbar. För att kompositen skall stelna och bli hållbar belyser tandläkaren fyllningen med en speciell lampa. Om det är ett större hål behövs ibland en särskild matris. Det är ett tunt band av plast eller metall som läggs runt tanden för att forma fyllningen. Avslutningsvis kontrollerar tandläkaren att det går bra att tugga. Ojämnheter slipas bort.

Priset för en fyllning varierar med antal ytor som tas i anspråk vid behandlingen samt vilket tand som lagas, till exempel en framtand, hörntand, premolar eller molar.

Man kan själv förebygga karies genom att undvika söta mellanmål och att vara noggrann med tandhygienen. Borsta tänderna morgon och kväll, använd tandtråd eller mellanrumsborstar och skölj munnen med fluorskölj. Låt därefter munnen och tänderna vila i två timmar. Ett litet hål kan repareras med olika typer av fluorbehandling. Därför är det viktigt att använda fluortandkräm.

Om man lider av muntorrhet riskerar man att lättare få karies.