Tandblekning Solna

- Professionell tandblekning hos Din Tandläkare i Solna

Tandblekning-i-solna

 

Tandblekning Solna

Hos oss på Din Tandläkare i Solna utför vi professionell och säker tandblekning, för din trygghet. Med de rätta förutsättningarna kan en blekning ge dig ett vitare, fräschare leende. Grundfärgen på tänderna skiljer sig från person till person, vilket är något vi tar hänsyn till i processen, då tänder kan vara mer eller mindre vita med skiftningar mot gult, brunt, blått eller grått.

 

Varför får jag missfärgningar?

Vi på Din Tandläkare i Solna tycker att det är viktigt att informera om bra tandvård och om vad som ger missfärgningar. Rökning och snusning känner de flesta till att det ger missfärgningar, men det gör även rödvin, te, kryddor, färgämnen i mat och vissa läkemedel. En tand som är skadad eller rotfylld kan också ändra färg. Med åldern ändras också färgen på tänderna och blir lite mörkare.

 

Bästa blekningsresultat?

Innan vi påbörjar blekningsbehandlingen så undersöker (ingår ej i blekningspriset) vi din mun, om ingen undersökning utförts under de senaste 3 månaderna, därför att det krävs att du har en frisk mun för att blekningen ska ge bra resultat. Det får inte finnas tänder med karies (hål i tanden) eller tänder med dåliga fyllningar. Tandsten och beläggningar behöver tas bort innan blekning. Ibland kan det räcka med att vi putsar upp dina tänder för att få dem vitare och fräschare.

 

Hur går blekningen till?

Om du ska bleka dina tänder hemma så tar vi avtryck av dina käkar och tillverkar därefter två skenor i mjukplast som passar dina tänder. Du får sedan anvisningar för att utföra behandlingen hemma, på dagen eller natten. En blekande gel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. En blekning är en kemisk process. Blekmedlet tränger in i emalj och dentin och bryter där ner de missfärgande mörka ämnena till mindre och inte lika färgade ämnen.

Ofta räcker det med tre till fyra dagars behandling. Vid svårare fall av missfärgningar kan man behöva upp till två veckor. Efter varje gång du blekt tänderna ska du skölja skenorna med vatten och borsta tänderna som vanligt. Dessutom ska du skölja munnen med fluor för att stärka dina tänder. Det ingår en efterkontroll där tandläkaren undersöker dina tänder och tandkött. Eventuellt kan vita fyllningar behöva göras om efter en blekning. Det är viktigt att tändernas färg först stabiliseras och att det inte finns kvar rester av blekmedel. Sådana rester kan göra att de plastfyllningsmaterial som används inte stelnar ordentligt och därmed inte blir tillräckligt hårda.

 

Hur länge håller blekningen?

Resultatet av en blekningsbehandling står sig i allmänhet i ett till tre år. Blekskenorna kan ofta återanvändas vid behov om blekning ska upprepas. Men hur länge blekningen håller hänger bland annat på hur du sköter dina om dina tänder – därav varför vi på Din Tandläkare i Solna sätter stor vikt vid att utbilda om rätt munvård. Det är viktigt att du närmaste tiden efter behandling undviker nikotin, kaffe, te, vin, ketchup och annat som kan missfärga tänderna.

 

Finns det några risker?

Efter blekning kan dina tänder vara känsliga mot kyla och värme men det brukar gå över efter ett par dagar. Blekning ska alltid utföras i samråd med din tandhygienist eller tandläkare. De blekningsmetoder som Din Tandläkare i Solna använder anses vara helt ofarliga.

När man bleker tänderna kan tandköttet bli svullet, lite sårigt eller irriterat. Det är viktigt att man då gör ett uppehåll i behandlingen i en till två dagar eller tills tandköttet har läkts. Men har du besvär eller ser förändringar på slemhinnor eller tandkött som inte försvinner inom ett par dagar efter behandling så tveka inte att kontakta oss. Det är sällsynt med allergier mot blekmedlet.

 

När bör du inte bleka dina tänder?

Du bör inte bleka tänderna om du har karies, känsliga tandhalsar, blottlagda rotytor, tandborstskador eller tunn emalj. Med sådana besvär ökar risken för att man ska drabbas av biverkningar i form av isningar. Om man röker eller snusar bör man inte heller bleka tänderna då färgämnen i till exempel tobaken kan göra att resultatet av behandlingen blir något sämre. Blekmedel kan förstärka den negativa effekt som tobak kan ha i munhålan. Är du gravid eller ammar ska du inte bleka tänderna eftersom det inte har gjorts några undersökningar om vilka bieffekter blekmedlet har på foster och barn. Du måste minst vara 18 år gammal för att få bleka tänderna.

 

Vad kostar det?

Tandvårdsstödet stöder inte tandblekning som görs av estetiska skäl. Du betalar hela kostnaden själv. Fråga oss på Din Tandläkare i Solna så får du ett kostnadsförslag.

 

Just nu har vi ett erbjudande på blekning med skenor för endast 1995kr (ord.pris 3995kr). Du måste ha genomgått en undersökning hos en tandläkare under de tre senaste månaderna för att se att din allmänna munhälsa är god!