Proteser

- Vi hjälper dig med dina tänder

SÅ HÄR FUNGERAR EN PROTES

OM DU SAKNAR NÅGRA ELLER ALLA SINA TÄNDER KAN MAN BEHÖVA EN PROTES SOM TILLVERKAS SPECIELLT FÖR DIG OCH EFTER DINA BEHOV. EN DELPROTES ERSÄTTER NÅGRA AV DINA TÄNDER OCH EN HELPROTES ERSÄTTER ALLA DINA TÄNDER. NÄR PROTESEN ÄR FÄRDIGSTÄLLD HAR DEN FÄRDIGA KONSTGKORDA TÄNDER SOM SITTER PÅ TANDKÖTTSFÄRGAD AKRYLPLAST SOM FORMATS EFTER DIN KÄKE.

AVTAGBARA PROTESER

Avtagbara proteser finns i två olika sorter.

Vanligast är en delprotes som du fäster med klamrar eller krokar i de tänder som finns kvar i käken.

En helprotes behövs om du förlorat alla tänder i en käke. Helprotesen sitter kvar i munnen med hjälp av suget mellan protesen och gommen och saliven däremellan

HUR TILLVERKAS EN PROTES?

Vid det första tandläkarbesöket börjar din tandläkare med att ta avtryck av käkarna och tillsammans väljer ni form och färgton på de nya tänderna. Avtrycken skickas sedan till våran tandtekniker som sedan tillverkar en protes som sitter bra. Tills det att protesen är klar och inprovad brukar ta mellan 5 – 7 besök, då man får provas protesen ett par gånger innan den görs helt färdig. När protesen är klar kontrollerar din tandläkare att protesen sitter bra i din mun och tuggfunktionen är bra. Det är vanligt med efterbesök för eventuellt ytterligare inslipning för att den ska sitta bra.

VILKET MATERIAL ANVÄNDS FÖR ATT TILLVERKA PROTESERNA?

Delproteser har ett metalskelett av en medicinsk legering av koboltkrom, eller av titan som täcks av ett lager plast och plasttänder. Klamrarna göra av guld, stål eller titan.

Helproteser göra av härdad plast.

Garantin för en avtagbar protes gäller i regel i ett år.

VANLIGA PROBLEM SOM KAN UPPSTÅ MED PROTESEN?

Munnen brukar behöva lite tid för att vänja sig vid protesen. I början kan det göra lite ont men det brukar gå över ganska snart. Det krävs också lite tid för att du ska lära sig tala och tugga obehindrat med en protes.

BEHÖVER JAG GÅ PÅ EFTERKONTROLL?

Besök regelbundet din tandläkare för både kontroll av protesen och den övriga munnen. Använda protesen inför varje besök så att din tandläkare kan se att den passar och justerar den om det behövs. Om en protes blir skadad sig så försök inte att laga den på egen hand, utan kontakta din tandläkare så får du den hjälp du behöver. Ibland måste en protes göras om, men ofta räcker det att slipa till den.

HUR SKÖTER MAN EN PROTES?

  • Du behöver sköta om din protes minst lika bra som dina vanliga tänder
  • Skölj protesen och munnen efter varje måltid.
  • Protesen ska rengörs noga morgon och kväll. Borsta protesen med en mjuk tandborste och protestandkräm, oparfymerad flytande tvål eller oparfymerat diskmedel.
  • Protestandborstar och protestandkräm hittar du hos oss eller på Apoteket.
  • Borsta och massera samtidigt gom och tandkött så att du får en ordentlig blodcirkulation i slemhinnorna.
  • Det är viktigt att inte sover med proteserna. Det är även viktigt att protesen inte torkar så förvara den i ett glas med vatten under natten.
  • Följ de anvisningar du fått av din tandläkare.