Extraktion

- Vi hjälper dig med dina tänder

tandläkare-solna

Om man har en tand som är allvarligt skadad eller infekterad kan man få tanden uttagen. Ibland händer det att även friska tänder, som till exempel visdomständer som inte riktigt får plats längst bak i munnen, behöver dras ut.

HUR GÅR EN TANDUTTAGNING TILL?

För att se hur tanden sitter fast i käkbenet behöver din tandläkare först ta en röntgenbild. Därefter får du bedövning för att det inte ska göra ont. Tandläkaren säkerhetsställer att tanden och tandköttet är ordentligt bedövat. Sedan lossas tanden försiktigt från käkbenet. Därefter tar tandläkaren tag om tanden med en tång och lyfter upp den så varsamt som möjligt. Såret kontrolleras och för att stilla en eventuell blödning får du bita ihop på en kompress, vanligtvis slutar det att blöda efter 15–20 minuter. Om det behövs kanske tandläkaren syr ett eller ett par stygn i tandköttet för att såret ska läka ordentligt. För lite mer komplicerade ingrepp behövs en remiss skickas till en specialist för en operation.

VAD HÄNDER EFTER EN TANDUTTAGNING?

För att skydda såret efter att tanden tagits ut bildas det en liten propp med levrat blod. Undvik att känna på såret med tungan. För att såret ska läka så bra som möjligt, får du inte röka, spotta, skölja munnen, äta eller dricka innan bedövningen gått ur eller helst i minst två timmar. Det är normalt att det gör lite ont, man kan även ha lite svårt att gapa och tugga, när bedövningen släppt. Ibland kan man få komma på efterkontroll inom någon vecka eller några veckor för att se att såret har läkt ordentligt och ta bort eventuella stygn.

NÄRMASTE TIMMARNA EFTER EN TANDUTTAGNING

  • Vänta i minst två timmar med att röka, äta eller dricka.
  • Skölj inte munnen och spotta inte
  • Bit dig inte i kinden eller tungan medans du är bedövad
  • Känn inte på såret med tungan.

NÄRMASTE DYGNET EFTER EN TANDUTTAGNING

För att undvika att såret blir irriterat det första dygnet så välj flytande eller halvfast föda.

Om du anstränger dig hårt finns det en risk att såret börjar blöda, så undvik fysisk ansträngning de första två dygnen

  • Du måste vara noggrann med din munhygien för att såret ska läka snabbt och fint.
  • Du borstar dina tänder som vanligt men undvik sårområdet.
  • Följ de råd du fått av din tandläkare.

 

BILD à TÅNG à NÄR DET ÄR ORDENTLIGT BEDÖVAT, VICKAR TANDLÄKAREN FÖRSIKTIGT LOSS TANDEN.

OM DET BLÖDER

Under det första dygnet är det vanligt att såret blöda lite, så tänk på:

  • Inte skölja munnen med vatten.
  • För att stilla blödningen, sitt upp och bit ihop stadigt på en rullad, något fuktad kompress eller en ren näsduk under 30 minuter eller tills att det slutar blöda.
  • Ta gärna en extra kudde och sov med huvudet högt

 

OM DET INTE SLUTAR BLÖDA SÅ KONTAKTA DIN TANDLÄKARE

SMÄRTA OCH FEBER

Det kan göra ont och det kan vara svårt att gapa och tugga när bedövningen har släppt. Man kan även få feber efter ett större ingrepp, men besvären brukar gå över efter ett par dygn. Ta gärna smärtstillande tabletter du blivit rekommenderad av din tandläkare och följ de råd du fått. Eftersom tabletter med acetylsalicylsyra kan öka risken för blödningar ska du inte dem.

SVULLNAD OCH BLÅMÄRKEN

Det är normalt att munnen och delar av ansiktet svullnar upp efter ett ingrepp. Svullnaden brukar vara som störst efter 2 – 3 dagar. Man kan också få blåmärken efter ett större ingrepp men de försvinner inom någon vecka. Om du svullnar upp i munbotten och ner mot halsen eller om svullnaden är mycket kraftig eller inte gått ner efter en vecka så kontakta din tandläkare.