Tandblekning

- Vi hjälper dig med dina tänder

VILL DU HA VITARE TÄNDER?

Hos oss på Din Tandläkare i Solna får du få en professionell tandblekning på ett säkert sätt. Med dem rätta förutsättningarna kan en blekning ge dig ett vitare, fräschare leende. Grundfärgen på tänderna skiljer sig från person till person och den kan vara mer eller mindre vit och skifta gult, brunt, blått eller grått.

VARFÖR FÅR JAG MISSFÄRGNINGAR?

Tandytan kan missfärgas av rökning, snus, rödvin, te, kryddor, färgämnen i mat och vissa läkemedel. En tand som är skadad eller rotfylld kan också ändra färg. Med åldern ändras färgen på tänderna och blir mörkare.

BÄSTA BLEKNINGSRESULTAT?

Innan blekningsbehandlingen påbörjas undersöker vi din mun och för att blekningen ska ge bra resultat krävs det att du har en frisk mun. Det får inte finnas tänder med karies (hål i tanden) eller tänder med dåliga fyllningar. Tandsten och beläggningar måste tas bort innan blekning. Ibland kan det räcka med att vi putsar upp dina tänder för att få dem vitare och fräschare.

HUR GÅR BLEKNINGEN TILL?

Om du ska bleka dina tänder hemma så tar vi avtryck av dina käkar och tillverkar därefter två skenor i mjukplast som passar dina tänder. Du får sedan anvisningar för att utföra behandlingen hemma – på dagen eller natten. En blekgel läggs i skenan innan du sätter den på tänderna. En blekning är en kemisk process. Blekmedlet tränger in i emalj och dentin och bryter där ner de missfärgande mörka ämnena till mindre och inte lika färgade ämnen

Ofta räcker det med tre till fyra dagars behandling. Vid svårare fall av missfärgningar kan man behöva upp till två veckor. Efter varje gång du blekt tänderna ska du skölja skenorna med vatten och borsta tänderna som vanligt. Dessutom ska du skölja munnen med fluor för att stärka dina tänder. Det ingår en efterkontroll där tandläkaren undersöker dina tänder och tandkött. Eventuellt kan vita fyllningar behöva göras om efter en blekning. Det är viktigt att tändernas färg först stabiliseras och att det inte skall finnas kvar rester av blekmedel. Sådana rester kan göra att de plastfyllningsmaterial som används inte stelnar ordentligt och därmed inte blir tillräckligt hårda.

HUR LÄNGE HÅLLER BLEKNINGEN?

Resultatet av en blekningsbehandling står sig i allmänhet i ett till tre år. Blekskenorna kan ofta återanvändas vid behov om blekning ska upprepas. Men hur länge blekningen håller hänger bland annat på hur du sköter dina om dina tänder. Det är viktigt att du närmaste tiden efter behandling undviker nikotin, kaffe, te, vin, ketchup och annat som kan missfärga tänderna.

FINNS DET NÅGRA RISKER?

Efter blekning dina tänder bli känsliga mot kyla och värma men det brukar gå över efter ett par dagar. Det är sällsynt med allergier mot blekmedlet. Blekning ska alltid utföras i samråd med din tandhygienist eller tandläkare. De blekningsmetoder som Din Tandläkare i Solna använder anses vara helt ofarliga.

När man bleker tänderna kan tandköttet bli svullet, lite sårigt eller irriterat. Det är viktigt att man då gör ett uppehåll i behandlingen i en till två dagar eller tills tandköttet har läkts. Men har du besvär eller ser förändringar på slemhinnor eller tandkött som inte försvinner inom ett par dagar efter behandling så tveka inte att kontakta oss.

NÄR BÖR DU INTE BLEKA DINA TÄNDER?

Du bör inte bleka tänderna om du har känsliga tandhalsar, blottlagda rotytor, tandborstsborstskador eller tunn emalj. Med sådana besvär ökar risken för att man ska drabbas av biverkningar i form av isningar. Om man röker eller snusar bör man inte heller bleka tänderna då färgämnen i till exempel tobaken kan göra att resultatet av behandlingen blir något sämre. Blekmedel kan förstärka den negativa effekt som tobak kan ha i munhålan. Är du gravid eller ammar ska man inte bleka tänderna eftersom det inte har gjorts några undersökningar om vilka bieffekter blekmedlet har på foster och barn. Tandblekning på ungdomar kräver målsmans medgivande.

VAD KOSTAR DET?

Tandvårdsstödet stöder inte tandblekning som görs av estetiska skäl. Du betalar hela kostnaden själv. Fråga oss på Din Tandläkare i Solna så får du ett kostnadsförslag.

Kontakta mig